Stora kaniner raser

Stora raser

 

Burstorlek: Kaniner över 5 kg ska ha en bur som är minst 0,9 kvm stor. Minst 70cm i kortaste sidan samt i takhöjd. Kaniner under 5 kg ska ha en bur som är minst 0,7 kvm. Minst 60cm i kortaste sidan samt i takhöjd.

Vikt: 4,6 kg eller mer.

 

Blå Wiener är en silverblå kaninras med ursprung från Österrike, Wien. Färgen ska vara mörkblå, och tävkfärgen ska gå så långt ner mot huden som möjligt för att ge pälsen glans. Underhåret ska vara ljusare. Detta är en mycket trevlig och mysig kanin som är vanlig i Sverige. Honorna blir bra mammor och ungarna växer snabbt.

Ögonen har samma färg som pälsen och klorna är hornfärgade, men det kan skilja.

 

Engelsk kanin är en kaninras med mycket breda öron, och som härstammar från England. Från öronsnibb till öronsnibb ska längden på öronen vara minst 60 cm. Bredden på öronen ska vara minst 14 cm. Öronen är tunga och släpas i marken. Kaninen råkar ofta trampa på dem och därför är det mycket viktigt att hålla klorna ordentligt klippta så att den inte skadar sig själv!

Den Engelska kaninen har inga krav på färg, teckning, klofärg eller ögonfärg.

Den är mycket ovanlig här i Sverige.

 

New Zeeland red/white är två kaninraser som i stort sätt är likadana, om man bortser från färgen. NZ Red har (som man hör på namnet) en gulröd färg över hela kroppen, och den ska gå så långt ner mot huden som möjligt. Det är okej om färgen är lite ljusare under magen, runt ögonen, under käkarna, under svansen och på benens insidor. Denna har mörkbruna, stora ögon och mörkbruna klor. Den är godkänd i flera olika nyanser av röd.

NZ White är kritvit och röda ögon. Dess kropp är kort och knubbig, och den har stort huvud. Klorna är genomskinliga/vita.

Båda raserna blir mycket bra mammor och de är perfekta sällskapskaniner. De kommer ursprungligen från Californien, USA.

 

Californian är en kanin som härstammar från USA. Den är till grunden vit, men öron, tassar, svans och nos är i annan färg. Den vanligaste färgen är svart, men det finns även andra färger som t ex zobelgrå och zobelbrun. Dess ögon är röda (finns olika nyanser) och klorna är bruna.


Bild lånad (godkänt) av Amanda Galfvensjö.

 

Hotot är en till grunden fransk kaninras som är ovanlig här i vårt avlånga land. Dess grundfärg är alltid vit, och teckningen består av ringar runt ögonen. Dessa ringarna ska inte vara bredare än ca 5 cm. De har ofta också fläckar på öronen/i nacken. Detta är en mysig kanin med färglösa klor och mörkbruna ögon.

länkutbyten