Mellanstor kanin raser

Mellanstora raser

 

Burstorlek: Minst 0,7 kvm. Minst 60cm i kortaste sidan samt i takhöjd.

Vikt: 3 - 4 kg

 

Isabella är en ras som faktiskt kommer från Sverige, Landskrona. Denna rasen är gulbrund i färgen, men har ett tunt lager av blå färg längst ut på hårspätsarna. I ansiktet har den ännu mörkare färg och på ryggen är den knappt blå över huvudtaget. På magen är den ljust gul/vit. Rasen är godkänd i både ljusa och mörka nyanser då nyansen kan skilja beroende på fällningsperioder, osv. Färgen kan alltså skifta lite. Isabella är en Gosig kanin med bra temperament.

 

Rhinsk Scheck är en vacker ras som härstammar från Tyskland. Dess basfärg är vit, men teckningen finns i flera färger och kombinationer. Den måste bestå av två färger, antingen svart/rödgul eller blå/rödgul. Teckningen består av “fjärilen” på nosen, ringarna runt ögonen, prickarna under ögonen, helfärgade öron, ålstrecket på ryggen och sidofläckarna.

Det ska vara ungefär lika mycket av båda färgerna, en färg får alltså inte “ta över”. Det är dock okej om enskilda fläckar är enfärgade. Även kindfläckarna (de under ögonen) får vara enfärgade, men då borde det åtminstone vara en av varje färg. Detta är en fin kanin som passar bra till både gos och hoppning!

 

Japan kanin är en kanin med mycket vacker teckning. Den är godkänd i olika nyanser av rödgul/gul/rödbrun och blå/svart, men även i svart/vit, blå/vit och brun/vit, även om dessa färgerna inte är lika vanliga. Huvudet är delat i två delar som är täckta av var sin färg. Öronen är i motsvarande färg, och så fortsätter teckningen över hela kroppen. Kaninen har alltså teckning som ett schackbräde. “Rutorna”/partierna får inte vara för smala, och det ska helst finnas 4 rutor av varje färg på varje sida. Minimum är 3 st/sida.

Det är mycket ovanligt att teckningen blir helt perfekt, men små misstag godkänns oftast.

Ögonfärgen är mörkbrun, men klofärgen kan skifta. Detta är en ganska ovanlig ras, och den är inte jättelätt att få tag på.

 

Alaska är en kaninras med ursprung i Tyskland. Den är kolsvart, och har grinstrande päls pga att underpälsen en blå. Överfärgen/täckfärgen ska gå så långt ner mot huden som möjligt. Både klor och ögon är bruna.

För att en Alaska ska vara riktigt fin ska den, som sagt, vara helt svart, vilket innebär att man bör ha kaninen mycket i skugga under soltimmarna. Får den för mycket sol blir den solbränd och pälsen blir brunsglansig. En annan anledning att ha kaninens bur i skugga under sommaren är att kaninen pga sin svarta päls lätt blir överhettad.

Detta är en mysig kanin som är populär i Sverige.

 

Sallander är en kanin som är framavlad i Holland. Dess grundfärg är vit, men hårstopparna är svarta och det ger kaninen ett tunt, gråsvart täcke över hela kroppen. Färgen är mer kompakt på vissa ställen som t ex i ansiktet, på öronen och på magen (där ska den vara mycket svart). Klor och ögon är bruna. Denna rasen har börjat bli mer populär på senare år här i Sverige.

 

Belgisk hare är en harlik kaninras med ursprung i Holland. Den är godkänd i färgerna vit och viltröd, och har oftast ingen speciell teckning (den är dock godkänd i tan-teckning). Bakdelen ska vara så lysande röd som möjligt (om den är röd i pälsen) och underpälsen ska vara blå. Ögon och klor ska vara bruna. Vissa partier i pälsen är mörkare/ljusare.

Denna kaninen är spänstig och muskulös.

 

Lilla Tysk vädur är en söt ras med hängande öron som härstammar från Tyskland. Den är korsad mellan olika sorters vädurar. Rsen är godkänd i alla möjliga olika färger och teckningar, men några vanliga kombinationer är grå/vit, brun/vit och svart/vit.  Denna kaninen passar bra till kaninhoppning, gos och sällskap.

länkutbyten