Kaninbur

Bur
Uteburar
är oftast större än inneburar, och i många fall har de två våningar. Det blir så eftersom att  man har mer plats utomhus än inomhus. Något du kan tänka på innan du köper bur är hur nära, eller långt ifrån marken, själva buren är. Det händer faktiskt att vilda kaniner kommer på besök hos din kanin, och vilda kaniner bär ofta på smittor och sjukdomar. Om buren är högt upp kan kaninerna inte få direktkontakt, och det är bra ifall du inte har användning av flera våningar. 

Inneburar kan skilja väldigt mycket till både utseendet och finesser. Vissa har en våning, medan vissa har flera stycken. Storleken på en innebur spelar väldigt stor roll, och det är viktigt att du håller dig till ”reglerna” för att din kanin ska trivas och må bra. 

Här är reglerna, som gäller både för inneburar och uteburar: Kaninen måste såklart ha plats att kunna stå upp (på bakbenen), ligga ner och springa runt. Därför ska man såklart ha så stor bur som möjligt. Om du vill läsa mer om burstorlekar och vad din kanin enligt lag måste ha för storlek (minst!) kan du klicka dig in på "kaninraser", och sedan din kanins rasgrupp så kommer det upp.

Inredning
Inredningen i en kaninbur är viktig. Här är en lista på de saker en kanin behöver i buren:

·       Fri tillgång till mat & vatten

·       ”Tuggträ” …detta behövs för att kaninernas tänder inte ska växa och bli för långa. De använder trä (pinne eller annat direkt från naturen! Ej plywood eller planka!) för att slipa ner tänderna. Om de inte får en tuggbit kommer de börja äta buren istället. Plommonträ brukar bli uppskattat!

·       Saltsten …det är en sten som innehåller en massa nyttiga mineraler för kaniner. Det är inte alla kaniner som slickar på det, men vissa gör. Det fungerar ungefär som ett slags kosttillskott.

·       Ett litet ”kryp in” …detta behövs för att kaninen ska få en liten mysig plats där den får vara ifred. Om den blir rädd för något kan det också gömma sig där.

·       Något att göra …kaniner vill gärna ha någonting att sysselsätta sig med på dagarna. Men de är lättroade – en pinne eller en låda de kan sitta uppe på räcker oftast.

Hagar
Utehagar kan vara olika stora, de kan vara små eller jättestora. Men det bästa att göra själva hagen av är kompostgaller. Sedan kopplar du bara ihop de olika delarna med antingen spiralet eller tråd/ståltråd. Personligen så har jag gett mina kaniner en hel hörna av vår trädgård. Där finns träd, gräs och växter. De trivs superbra! Om man ska ha det så måste man dock häfta fast hönsnät längst staketen runt om, så att inte kaninerna kryper mellan staketpinnarna. I hagen bör det finnas lite roliga saker till kaninen, t ex en stor pinne som den kan hoppa över, eller en tunnel som den kan krypa igenom.
De flesta vill inte att deras kaniner ska kunna gräva i hagarna, och då kan man ha hönsnät även på marken. Men kaniner kan inte bara gräva, vissa kan klättra också! Om du upptäcker att din kanin lärt sig klättra i kompostgallret kan det vara en bra idé att ha något slags tunt nät även över hagen.
Om man vill göra det lättare för sig själv finns det även färdiga hagar eller ”sommarburar” där kaninen har begränsat med plats att springa på, men obegränsat med färskt gräs. Där borde man inte låta sin kanin vara under sommarnätterna. Trots att buren har tak är de väldigt öppna och en räv eller en katt kan hur lätt som helst komma och skrämma ihjäl kaninen.

Innekaniner behöver, liksom utekaniner, få springa fritt minst 1 timme varje dag. Du kan antingen ha en hage eller låta den springa fritt i ditt hus. Tills kaninen lärt sig rätt och fel och blivit rumsren är det bäst att ha kaninen i en hage, och låta den springa fritt på golvet endast när du har den under uppsyn.
Innehagar är ganska små och har ett lågt galler och en ”kisstålig” (fukttålig) matta undertill. De går att köpa i en vanlig djuraffär och kostar ca 200-300kr.

REKLAM:
Kontorsvaror och kontorsmaterial köper vi från Kontoret.se

 

länkutbyten