Flera kaniner tillsammans

Sätta ihop kaniner
Kaniner är flockdjur och vill ha sällskap. Om du har mycket tid, och låter din kanin springa fritt hos dig går det bra att den bor ensam. Men har man inte så extremt mycket tid så kan man ju alltid hitta en kompis till sin kanin. I kaninvärlden är det väldigt viktigt att kombinationerna blir rätt, annars slutar det ofta med att en av kaninerna dör! Att sätta ihop 3 kaniner (som inte är uppväxta tillsammans) fungerar oftast inte då man inte kan sätta ihop varken två hanar eller två honor på grund av att de vaktar sina revir.
Här är några kombinationer som oftast fungerar (det kan vara olika från individ till individ):

·         Två systrar som bott tillsammans ända sedan de var små. Det finns tyvärr risk att man blir tvungen att skilja dem åt p g a bråk vid ca 1 års ålder, men det fungerar oftast.

·         Mamma+unge. Om ungen bor kvar hos sin mamma brukar även det fungera om man har en stor bur till dem.

·         Kastrerad hane+(kastrerad eller okastrerad)hona. Detta är det vanligaste kombinationen som funkar jättebra i nästan alla fall!

Varning!Det står i djurskyddslagen att man inte får ha två okastrerade hanar tillsammans, det fungerar absolut inte! Inte ens att låta dem träffas en enstaka gång! De biter av varandras testiklar och bråkar tills någon av dem slutligen dör.

Två kaniner som förs ihop vid vuxen ålder?
Om man ska föra ihop en kastrerad hane och en hona vid vuxen ålder brukar det inte vara några problem.
En bra början är att sätta honan i en bur i hanens hage, och sedan släppa ut hanen i hagen och låta dem lukta på varandra i lugn och ro. När du märker att hanen har lugnat ner sig tar du båda kaninerna till ett lugnt ställe där ingen av dem har varit innan (så att inga revirlukter finns där).
Där låter du kaninerna bekanta sig med varandra. Du måste hela tiden ha uppsikt över dem så att ingenting  går fel. Detta kan du behöva upprepa några gånger, och låta dem springa tillsammans i hagen, innan du vågar låta dem vara ensamma i buren under en hel natt.
De första mötena händer det att hanens parningsinstinkter kommer tillbaka, trots att han är kastrerad, så han kan ibland försöka para sig med honan. Blir honan irriterad händer det att hon gör likadant tillbaka på honom i självförsvar.
Oftast fungerar denna kombinationen hur bra som helst, och de blir snart oskiljbara! Om en av dem dör händer det  till och med att den andra också dör – av saknad.

 

 

 

länkutbyten