Innan du skaffar kanin

Innan du skaffar kanin

Innan du skaffar kanin är det mycket viktigt att du söker information (som t ex på denna sidan)!
En kanin kan leva upp till 12 år, och du måste ha möjlighet att ta hand om den hela tiden. Nu kanske du tänker ”om jag tröttnar säljer jag den bara på Blocket.se”, men så lätt är det inte. Visst kan kaninungar bli sålda, men det är ytterst ovanligt (nästan omöjligt) att kaniner över 1 år faktiskt blir sålda! Då blir din enda utväg att avliva den, och det vill man ju undvika.

Du borde också läsa lite om olika raser innan du bestämmer dig för vilken kanin du vill ha. Alla raser har olika förutsättningar, tål olika mycket och kräver olika mycket tid och pengar. Det är viktigt att du verkligen undersöker rasen så att du vet vad du ger dig in på. En bra idé kan vara att åka på en kaninutställning och kolla på kaninerna och kanske få lite tips av de erfarna ägarna där. Du kan läsa mer om raser och dess egenskaper här:…………………………..

Hane eller hona? De flesta väljer hane, eftersom de är mer sociala och trevliga. Honor är oftast ganska sura av sig och är inte lika sällskapssökande som hanarna. De sitter gärna i ett hörn och surar, försvarar sitt revir, och är många gånger aggressiva. Självklart finns det även mycket trevliga och snälla honor! Mycket hänger ju på hur man "uppfostrar" kaninen, det gäller även hanar.
Här kan du läsa om hur du kombinerar hanar och honor, vilket är mycket viktigt innan köpet. 

Vart köper jag kanin? Det vanligaste är att köpa av uppfödare. Olika uppfödare föder upp olika raser. Du kan hitta uppfödare t ex genom att besöka en kaninutställning. Där kryllar det av uppfödare som gärna visar dig olika kaniner och svarar på frågor! Man kan också köpa från t ex http://www.blocket.se/. Se då till att träffa kaninen innan du lägger bud och köper den!

Tänk också på:


Att kaninen måste vara äldre än 8 veckor gammal

Att den har ren och vårdad päls

Att den inte andas ansträngt

Att den verkar vara pigg och glad

Att du vet säkert vilket kön den är. Många gånger blir detta fel

 

 

 

·

 

länkutbyten